Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je gaat verhuizen spreekt het voor zich dat je met zeer veel verschillende factoren rekening dient te houden. Eén van deze factoren is het aangeven van een adres wijziging. Wettelijk ben je verplicht om deze binnen de termijn van vijf dagen door te geven aan je gemeente. Wanneer je dit niet doet kan je tegen een vervelende boete aanlopen. Ga je ook verhuizen en wil je weten of je naast de gemeente je adres wijziging bijvoorbeeld ook aan de Nederlandse belastingdienst moet doorgeven? Lees dan snel verder en ontdek aan welke verplichtingen je dient te voldoen.

*Tip:  Door je gehele verhuizing uit te besteden kun je jezelf een hoop tijd en stress besparen. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes van lokale verhuizers vergelijken. Geheel gratis, geheel vrijblijvend. Vul het formulier op deze pagina in en ontdek wat de kosten zullen zijn en het gemak van uitbesteden.

Ik ga verhuizen wie moet ik inlichten

→ Handig: checklist wie moet ik verwittigen als ik verhuis?

Veel mensen vrezen dat ze bij een verhuizing de adres wijziging door moeten geven aan een groot aantal partijen. In de praktijk is dat gelukkig niet het geval. Het volstaat doorgaans om de wijziging van je adres door te geven aan de gemeente waarna vervolgens alle andere instanties waaronder belastingdienst op de hoogte worden gebracht. Houd er wel rekening mee dat dit niet voor alle situaties geldt. In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het dan ook wel noodzakelijk om een verhuizing door te geven, namelijk:

  • Je wil gebruikmaken van een afzonderlijk postadres. Wanneer je gebruik wenst te maken van een postadres dat niet overeenstemt met je woonadres ben je steeds verplicht om een brief te sturen aan je belastingkantoor. In deze brief moet duidelijk je burgerservicenummer worden aangegeven alsook je woonadres en je postadres.
  • Je huurtoeslag ontvang. Wanneer je recht hebt op een zogenaamde huurtoeslag ben je steeds verplicht om een verhuizing binnen de vier weken na aanvangsdatum kenbaar te maken aan de belastingdienst.
  • Je verhuist naar het buitenland. Wil je verhuizen naar het buitenland? Neem dan contact op met je belastingkantoor en vraag naar de nodige formulieren die je voor een dergelijke verhuis dient in te vullen.

Checklist verhuizing doorgeven

Hieronder tref je onze checklist aan wie je allemaal zoal de verhuizing zou door moeten geven.

Vrienden, Familie en Kennissen (Dit kun je ook op Facebook of Twitter aangeven)

Werkgever

Buren

Collega’s

Zakelijke relaties

Jouw oude gemeente

Jouw nieuwe gemeente

Huisarts

Tandarts

Andere (medische) specialist

Ziekenfonds

Apotheek

Zorgverzekering

Autoverzekering

Levensverzekering

Uitvaart/begrafenisverzekering

Bank/notaris

School

Leveranciers

Verenigingen (denk aan voetbalvereniging, hockeyvereniging etc.)

Vakbond

Dagblad/tijdschriften/krant/folders

Boekenclub

Kerk/moskee/synagoge

Postorderbedrijf

Belastingdienst

Oude woning (dan kan post doorgestuurd worden)

School van je kinderen

Vakbond

Politieke partij

Fitnessclub

DUO (als je student bent)

Kamer van Koophandel (als je een onderneming hebt op je oude woning adres) →

Bekijk hier de complete verhuischecklist.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?