Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

VerhuischecklistWanneer je van plan bent om binnenkort te verhuizen is het de hoogste tijd om een verhuischecklist te maken. Veel mensen denken dat dit overbodig is, maar komen er op de verhuisdag al snel achter dat ze er beter toch één hadden opgesteld. We trappen immers een open deur in wanneer we zeggen dat er bijzonder veel komt kijken bij een verhuis. Veel mensen denken dat dit slechts één dagje werk is, maar komen veelal bedrogen uit. Het opstellen van een verhuischecklist zorgt er voor dat zowel de voorbereiding als de verhuisdag zelf op bijzonder vlotte wijze en zonder kopzorgen kan verlopen.

Inhoud

Checklist voor aanvang van verhuis

De eerste checklist die je dient op te maken en betrekking heeft tot je verhuis richt zich op de periode voor de daadwerkelijke verhuisdag. In eerste instantie zal je er namelijk voor willen kiezen om de bestaande huur op te zeggen of de huidige woning te verkopen. Vervolgens moet de nieuwe woonst worden opgemeten en zal je de nodige verzekeringen willen regelen. Verzekeringen op je oude adres moeten worden opgezegd of aangepast naar je nieuwe woning. Andere zaken waar je rekening mee dient te houden bij het opmaken van deze eerste verhuischecklist zijn:

  Het regelen van de nutsvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit.

  Een offerte aanvragen bij verhuisbedrijven, indien je van plan bent om daar een beroep op te doen.

  Het opstellen van een gedetailleerde verhuisplanning.

  Weggooien van de spullen die je niet meer kan gebruiken.

  Het regelen van verhuisdozen en dekens evenals een eventuele verhuiswagen.

Buiten bovenstaande kan je er ook aan denken om een tijdelijke opslagruimte te huren. Veel mensen zijn immers genoodzaakt om een bepaalde periode te overbruggen tussen het verlaten van hun bestaande woning en het nemen van hun intrek in de nieuwe woonst. Het huren van een tijdige opslagruimte zorgt voor een perfecte en veilige oplossing voor de inboedel.

Verhuischecklist deel 2

Heb je bovenstaande punten opgenomen in deel 1 van je checklist? In dat geval is het tijd geworden om verder te kijken. Er zullen namelijk nog heel wat zaken in je huidige woning moeten gebeuren vooraleer de verhuisdag aanbreekt. Zeker in de laatste 24 uur zal je geen tijd willen verliezen waardoor een duidelijk beeld hebben van de nog te ondernemen acties altijd interessant is. Wij zetten ze in dit tweede deel van de checklist graag even voor jou op een rijtje:

  Haal meubels tijdig uit elkaar, zeker degene die je tijdelijk niet meer nodig hebt.

  Maak kamers van het oude huis die reeds zijn leeggemaakt schoon.

  Zorg voor het schoonmaken van de nieuwe woning, hoe nutteloos dat op het eerste zicht ook mag zijn.

  Neem contact op met je vrienden en familieleden en vraag of ze je op de dag van verhuis willen en kunnen helpen.

  Voorzie opvang voor kinderen en huisdieren.

  Koppel koelkast en diepvries los en maak ze schoon.

  Zorg voor het vastzetten van de wasmachine.

  Vergeet niet om gordijnen en andere hangende spullen te verwijderen (indien nodig).

Een ander aandachtspunt die we je graag willen meegeven is het apart houden van belangrijke papieren. Het komt vaak voor dat verschillende documenten tijdens een verhuis verloren gaan. Een apart mapje voorzien en deze op een veilige plaats bewaren of reeds eerder naar je toekomstige woonst verhuizen is misschien wel aan te raden. Je kan ze ook gewoon in je eigen auto leggen.

Extra aandachtspunt bij zakelijke verhuis

Moet je verplicht verhuizen omdat het bedrijf waarvoor je werkzaam bent bijvoorbeeld heeft besloten om te verhuizen naar een nieuwe locatie in een andere stad? In dat geval is er een extra aandachtspunt waar je rekening mee zal moeten houden. In bepaalde omstandigheden heb je namelijk recht op een zogenaamde verhuiskostenvergoeding. Om een dergelijke vergoeding te krijgen dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet de verhuis plaatsvinden binnen de twee jaar na het vinden van een nieuwe job of na de verhuis van het bedrijf waarvoor je werkt. Bovendien is de werknemer verplicht om zich te vestigen in een straal van tien kilometer rond de nieuwe werkplaats en dient de reisafstand met minimaal 50 procent te worden ingekort. Let op, de verhuiskosten die worden vergoed door je werkgever zijn uiteraard beperkt. Toch kunnen ze er voor zorgen dat je verhuis op financieel vlak een stuk interessanter wordt.

Melding van de verhuis

Een tweede checklist die je voor een verhuis moet opmaken heeft betrekking tot de personen die ingelicht moeten worden van het feit dat je binnenkort over een andere woonplaats beschikt. Je dient hierbij niet alleen rekening te houden met vrienden en familie, maar ook met de bedrijven waarbij je één of meerdere diensten hebt afgesloten. Denk hierbij ook niet alleen aan de nutsbedrijven, maar ook de provider voor telefonie en internet. Misschien heb je ook wel enkele abonnementen voor tijdschriften of kranten afgesloten die aangepast moeten worden en ga zo maar door. Een dergelijke checklist opmaken zorgt er in ieder geval voor dat je niemand zal vergeten verwittigen van je verhuis.

Deel 3 van de verhuischecklist

In principe maak je een verhuischecklist uiteraard zo uitgebreid of je zelf wil. Bovenstaande zaken mogen in ieder geval niet over het hoofd gezien worden, maar er is meer. We zetten ook de laatste elementen van een goede verhuischecklist graag even voor jou op een rijtje:

  Vergeet niet om de meterstanden van de oude (en nieuwe) woning op te nemen.

  Controleer de beschikbare doorgangen om na te gaan welke meubelen in hun geheel en welke niet op dergelijke wijze verplaatst kunnen worden.

  Regel zaken als telefonie en internet voor je nieuwe woning (adreswijziging aanvragen bij providers en nutsbedrijven).

  Controleer of je alles ter beschikking hebt om de verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen. Moet je bijvoorbeeld een verhuiswagen ter beschikking hebben en wat met een mogelijke verhuislift?

Bovenstaande is slechts het topje van de ijsberg. Ongetwijfeld zijn er nog heel veel zaken waar je zelf speciale aandacht aan wenst te spenderen. Een niet onbelangrijk deel van een verhuischecklist is immers altijd persoonlijk. Door rekening te houden met bovenstaande elementen ben je er evenwel alvast zeker van dat je niets belangrijk over het hoofd zal zien.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?