Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

VerhuisplanningVeel mensen denken dat verhuizen naar een nieuwe bestemming gewoon één dag werk is. In de praktijk ligt dat evenwel net iets anders. Vooral wanneer je over een volwaardige woning beschikt waaruit je volledige inboedel moet worden verhuisd is het opmaken van een goede verhuisplanning zeker en vast van cruciaal belang. Een verhuisplanning wordt vaak over het hoofd gezien, maar dat is niet terecht, in tegendeel. Een goede verhuisplanning zorgt er niet alleen voor dat de dag van verhuis op zo efficiënt mogelijke wijze kan verlopen, daarnaast wordt voorkomen dat je iets over het hoofd ziet en kan je zonder al teveel stress de verhuis aanvatten. Ben je ook van plan om een verhuisplanning op te maken voor jouw verhuis, maar heb je er geen idee van hoe hier aan te beginnen? Wij helpen je alvast graag op weg!

Inhoud

Is een verhuisplanning opstellen echt noodzakelijk?

Er is niemand die je kan verplichten om voor je verhuis een verhuisplanning op te maken. Bovenstaande maakt evenwel duidelijk dat er bij een verhuis al snel enkele zaken over het hoofd gezien kunnen worden. Eén klein probleem kan er al snel voor zorgen dat de hele verhuisdag in de soep draait. Vooral wanneer je tegen een bepaalde datum je oude woning moet hebben verlaten kan dit een zeer vervelende situatie teweegbrengen. Wanneer je met andere woorden met een echt gerust hart naar de dag van je verhuis wil kunnen toeleven is het altijd interessant om een gedetailleerde verhuisplanning op te maken. Bezorg deze bovendien ook gerust aan de mensen die je bij de verhuis zullen helpen waardoor ook zij een goed beeld hebben van wat er precies van hen wordt verwacht.

Hieronder vind je een checklist voor je verhuisplanning.

Waar moet je wanneer aan denken?

Voeg een checklist toe aan je planning

Een zeer belangrijk tip die we je nog graag willen meegeven is het opmaken van een checklist. Een verhuisplanning enerzijds is perfect, maar het kan zomaar gebeuren dat je in de laatste weken nog aan enkele zaken denkt die zeker niet over het hoofd gezien mogen worden. Het maken van een checklist en deze bijvoegen bij je verhuisplanning zorgt er voor dat je met alles rekening zal houden. Bijgevolg kunnen onaangename problemen op deze manier op efficiënte wijze worden voorkomen. Heb je een taakverdeling voor de verschillende helpers opgemaakt voor de dag van verhuis? In dat geval is het altijd aan te raden om deze op voorhand even door te nemen. Lang niet iedereen is bijvoorbeeld fysiek in staat om een volledige dag met zware meubelen te sleuren waardoor een beetje afwisseling misschien geen kwaad kan. Zie ook: checklist verhuizing.

ZO SNEL MOGELIJK MEE BEGINNEN

Huur huidige woning / garage opzeggen of huidige woning te koop aanbieden
Hypotheek regelen
Verzekeringen regelen
Gas, water en licht opzeggen en regelen voor in het nieuwe huis
Vrije dagen opnemen of verhuisverlof regelen
Met bewoners nieuwe huis afspraken maken over al of niet overnemen van vloerbedekking, gordijnen e.d.
Informeren naar huursubsidie en / of huurgewenningsbijdrage
Informeren naar mogelijke vergoeding verhuiskosten
Automatische overschrijvingen wijzigen of stopzetten
Werkster / glazenwasser / schoorsteenveger opzeggen
Verhuisset ophalen bij postkantoor of regelen via website van TPG Post
Beginnen met alles op te ruimen wat u beter niet mee kunt nemen
Nadenken over (nieuwe) energieleverancier
Nadenken over (nieuwe) telecomleverancier
Nadenken over (nieuwe) internetleverancier
Oriënteren op allerlei zaken voor in- en om de nieuwe woning
Als je niet zelf wilt verhuizen offertes opvragen

Inplannen van helpers

Een ander cruciaal onderdeel van de verhuisplanning is terug te vinden onder de vorm van de helpers die voorzien zijn. Wanneer je er voor hebt gekozen om vrienden en familie in te schakelen om je te helpen bij de verhuis doe je er goed aan om vooraleer de exacte verhuisdag vast te leggen even na te gaan wanneer zij beschikbaar zijn. Lang niet iedereen kan zich namelijk zomaar vrijmaken tijdens het weekend, laat staan tijdens de week. Wanneer je er voor hebt gekozen om een beroep te doen op de diensten van een verhuisbedrijf is dit uiteraard niet het geval. Het verhuisbedrijf zal er dan namelijk zelf voor zorgen dat er voldoende hulpkrachten beschikbaar zijn op de dag van jouw keuze.

EXTRA BIJ VERHUIZING NAAR EEN ANDERE PLAATS

Vestigingsvergunning aanvragen bij nieuwe gemeente
Stadsplattegrond of streekkaart kopen (sommige gemeenten hebben er één gratis voor nieuwe bewoners)
Rondkijken in de nieuwe buurt
Bij de nieuwe gemeente informeren naar scholen, winkels, verenigingen, kinderopvang, gezinszorg, maatschappelijk werk, medisch-opvoedkundig bureau, consultatiebureaus, openbaar vervoer, systeem ophalen huisvuil, onroerend zaakbelasting, hondenbelasting.

Wat met de voorbereiding?

De grootste fout die mensen maken die wel met een verhuisplanning werken is dat ze deze uitsluitend opmaken voor de dag van verhuis zelf. Er wordt wel eens gezegd dat het verhuizen van een bestaande, volwaardige woning naar een nieuw huis 4 weken tijd in beslag neemt. Uiteraard moet je dit niet letterlijk nemen, maar er schuilt wel een bron van waarheid in. Verhuizen is zoals gezegd namelijk veel meer dan enkel en alleen die ene dag. De aanloop naar de verhuis is minstens even belangrijk en kan er voor zorgen dat er reeds een grote druk van je schouders valt. Een goede verhuisplanning bestrijkt dan ook wel degelijk een periode van 4 weken, startende met de vierde week voor de daadwerkelijke verhuisdag.

Op vlak van voorbereiding dien je bijvoorbeeld in je verhuisplanning op te nemen welke zaken er reeds uit je oude woning mogen worden ingepakt en verhuisd. Het inpakken van kleine stukken die je voorlopig niet meer nodig hebt evenals het uit elkaar halen van meubelen die je even niet kan gebruiken kan gerust enige tijd voor de verhuisdag gebeuren. Wanneer je heen en weer rijdt om naar je nieuwe woonst te gaan kijken kan het bovendien interessant zijn om reeds enkele verhuisdozen mee te nemen.

VIER TOT TWEE WEKEN VOOR DE VERHUIZING

Huisarts inlichten
Tandarts inlichten
Specialist inlichten
Apotheek inlichten
Ziektekostenverzekeraar
Gemeenten inlichten
School inlichten
Kinderen aanmelden bij nieuwe school
Bank inlichten
Nieuwe postbus aanvragen en oude opzeggen
Verzekering inlichten
Elektra: afspraken maken over en aanvragen voor nieuwe huis
Schoorsteen van het nieuwe huis laten vegen

LAATSTE TWEE WEKEN VOOR DE VERHUIZING

Opvang (kleine) kinderen en huisdieren regelen
Overdracht sleutel huidige huis regelen
Overdracht sleutel nieuwe huis regelen
Zonodig sleutels bij laten maken
Spaarzegels plaatselijke winkeliers inwisselen
Sleutels postbus inleveren
Geleende spullen teruggeven aan de eigenaar
Bibliotheekboeken terugbrengen
Beginnen met inpakken van zaken die niet in verhuisdozen kunnen
Adreswijzigingen versturen (zie Checklist verhuizing)
Alles opruimen wat niet mee gaat

LAATSTE PAAR DAGEN VOOR DE VERHUIZING

Nieuwe huis schoonmaken
Vloerbedekking losmaken
Vaste lampen demonteren
Gordijnen afhalen (behalve op slaapkamers)
Leveranciers inlichten
Krantenbezorger(s) inlichten
Zo nodig antenne van dak laten halen
Alles inpakken wat niet op het laatste moment nodig is
Controleren of er voldoende koffie in huis is
De laatste ophaaldag van de gemeentereiniging gebruiken om alles mee te geven wat weg moet
Trommel wasmachine vastzetten
Zorgen voor voldoende contant geld

Aandacht voor kinderen en huisdieren

Een zeer belangrijk gegeven waar je rekening mee zal willen houden bij het opmaken van de verhuisplanning zijn kinderen en huisdieren. Regel je bijvoorbeeld een babysit voor je kleine spruit op de dag van verhuis of moeten mama en papa zelf een oogje in het zeil houden? En wat gebeurt er met de hond of de kat? Gaan deze ook tijdelijk even bij iemand anders logeren of heb je er geen probleem mee dat ze tijdens de verhuis ook een pootje uit de spreekwoordelijke mouwen steken? Om te voorkomen dat je op de dag van verhuis teveel tijd verliest aan het in het oog houden van je kinderen of huisdieren is het van cruciaal belang om vooraf te bedenken wat voor jouw verhuis nu precies de meest geschikte oplossing is.

OP DE LAATSTE DAG EN AVOND VOOR DE VERHUIZING

Kinderen en huisdieren naar logeeradres brengen
Koelkast leegmaken, uitzetten, drogen en dichtplakken met tape
Diepvriezer op de koudste stand zetten
Uitneembare meubelen uit elkaar halen
Plaats reserveren voor verhuisvervoer, bijvoorbeeld door de auto er alvast neer te zetten
Afscheid nemen van buren en vrienden
Laatste dingen inpakken die niet in een verhuisdoos passen

Beschikbaarheid van voertuigen en hulpmiddelen

Geen verhuis zonder een geschikte verhuiswagen. Een dergelijke wagen kan op verschillende manieren verkregen worden. Je kan er voor kiezen om deze te huren, dan is de beschikbaarheid van de verhuiswagen doorgaans gegarandeerd, maar je kan ook een beroep doen op vrienden of familie. Misschien beschikken zij dan wel niet over een professionele verhuiswagen, maar hebben ze wel een auto met een degelijke capaciteit? In dit geval is het belangrijk om je verhuisplanning op te nemen wanneer deze auto beschikbaar is. Hetzelfde geldt overigens ook voor wanneer je een verhuiswagen huurt. Er wordt vaak een huurprijs afgesproken per uur waardoor het zoveel mogelijk beperken van de tijd waarin je de verhuiswagen nodig hebt op financieel vlak altijd interessant is.

OP DE VERHUISDAG ZELF

Inpakken van groot meubilair e.d.
Inpakken van laatste verhuisdozen
Laatste gordijnen afhalen
Sleutels apart houden
Geld apart houden
Medische papieren apart houden
Reserve zekeringen elektra apart houden
Alle ruimten controleren op vergeten spullen
Meterstanden opnemen
Gas afsluiten
Elektra afsluiten
Waterleiding aftappen in de winter (ook als het niet vriest)
Alle ramen en deuren goed sluiten
Sleutel afgeven aan de huismeester
Afscheid nemen van buren en vrienden

BIJ AANKOMST IN NIEUWE WONING

Kamers “merken”
Alles zoveel mogelijk op de juiste plaats neerzetten
Slaapkamergordijnen ophangen
Koelkast en vrieskist even rust geven alvorens aan te sluiten
Trommel wasmachine losmaken

NA DE VERHUIZING

Kinderen en huisdieren ophalen
Meubelen op hun plaats zetten
Naambordje aan de deur schroeven
Eventuele schade aan de woning regelen
Aanmelden gemeentehuis en adres laten wijzigen in rijbewijs en paspoort
Sleutel nieuwe postbus ophalen
Kennismaken met nieuwe school, buren en de rest van de omgeving
Controleren of post wordt nagezonden
Nieuwe automatische overschrijvingen regelen

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?