Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Subsidie verhuisWe vertellen je ongetwijfeld niets nieuws wanneer we zeggen dat verhuizen vaak een zeer dure kwestie is. Veel mensen die gaan verhuizen worden plots geconfronteerd met een aantal niet onaanzienlijke kosten die een grote impact kunnen hebben op hun financiële situatie. Om deze kosten enigszins te kunnen drukken onderzoekt men de eventuele mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidies. Is het mogelijk om een subsidie te ontvangen bij een verhuis binnen België? Wij zochten het voor je uit!

De Vlaamse huursubsidie

Moet je verhuizen uit je huidige woning en wordt je daardoor gedwongen om op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen? Heb je, bijvoorbeeld omwille van een beperkt budget niet de mogelijkheid om een eigendom aan te kopen en wordt ook huren op de reguliere huurmarkt een probleem? In dat geval kan je er mogelijks ook nog voor kiezen om gebruik te maken van de zogenaamde Vlaamse huursubsidie. Deze huursubsidie die uitsluitend in Vlaanderen beschikbaar is bestaat eigenlijk uit twee delen. 

In eerste instantie is er namelijk de éénmalige installatiepremie (een verhuispremie) terwijl er daarnaast ook nog de maandelijkse huursubsidie is. Deze laatste is een subsidie die er zoals de naam reeds laat vermoeden voor zorgt dat de maandelijkse huurlasten gedrukt kunnen worden. Om recht te hebben op deze Vlaamse huursubsidie dien je wel over een beperkt inkomen te beschikken dat niet hoger mag liggen dan 16.900 euro. Voor ieder kind dat ten laste is komt daar nog eens 1.510 euro bij. Bovendien is het niet mogelijk om aanspraak te maken op de Vlaamse huursubsidie wanneer je de voorbije drie jaar op eender welk ogenblik eigenaar bent geweest van vastgoed of daar het vruchtgebruik van hebt gehad.

Subsidies voor het verhuizen zelf?

Ben je niet zozeer op zoek naar subsidies die betrekking hebben tot een nieuwe huur- of koopwoning, maar wil je graag weten of je kan rekenen op een financiële compensatie vanuit de overheid voor het verhuizen zelf? In dat geval moeten we je helaas teleurstellen. Veel mensen denken dat ze op één of andere manier alsnog kunnen rekenen op een kleine subsidie die tegemoet komt in de verhuiskosten, maar dat is helaas niet het geval (tenzij je in aanmerking komt voor de Vlaamse huursubsidie zoals hierboven omschreven). De overheid heeft er enkele jaren geleden voor gekozen om uitsluitend nog tegemoet te komen in kosten die noodzakelijkerwijs gemaakt dienen te worden. De kosten voor een verhuis vallen hier niet onder, temeer omdat 90 procent van de mensen er voor kiest om doelbewust en dus ongedwongen te verhuizen. Wil je met andere woorden verhuizen? Dan zal je de kosten die een dergelijke verhuis met zich meebrengt helaas zelf moeten betalen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?