Wanneer je van plan bent om binnenkort te verhuizen zijn er heel veel verschillende zaken waar je plots rekening mee zal moeten houden. Verhuizen is iets dat door veel mensen ook wel eens wordt onderschat. Door rekening te houden met de verhuistips die we je in dit artikel geven zorg je er evenwel niet alleen voor dat je verhuis volledig volgens plan verloopt, daarnaast worden ook de kosten die gepaard kunnen gaan met een verhuis tot een minimum beperkt. Twijfel dan ook niet langer en ontdek snel onze lijst met interessante verhuistips!
- Maak een goede planning. Zoals reeds aangegeven is een verhuis iets waar heel veel bij komt kijken. Misschien zal je bijvoorbeeld tijdelijk opvang moeten voorzien voor kinderen en / of huisdieren, zal je moeten uitkijken naar kwalitatieve verhuizen en ander benodigd materiaal en ga zo maar door. Een goede planning is evenwel ook belangrijk voor de mensen die je zullen helpen bij de verhuis. Vaak wordt er pas op de dag van de verhuis zelf bepaald wat iedereen moet doen, maar hierdoor gaat er bijzonder veel tijd verloren. Daar komt bovendien ook nog eens bij dat in een planning ruimte gemaakt moet worden voor het benodigde transport en dan vooral wie daarmee aan de slag gaat. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wil je er zeker van zijn dat op de verhuisdag zelf alles op wieltjes loopt? In dat geval is een goede planning maken ongetwijfeld zeer belangrijk.
- Begin tijdig met verhuizen. Niet alleen het maken van een planning ruime tijd voor de effectieve verhuisdag is belangrijk, daarnaast is ook tijdig beginnen met verhuizen zeer interessant. Niemand kan namelijk voorspellen dat alles zonder problemen zal verlopen. Wanneer je echter pas een paar dagen vooraleer je de woning moet hebben verlaten begint met verhuizen en er gebeurt iets onverwachts brengt dat vaak erg vervelende problemen met zich mee. In principe wordt het daarom aangeraden om ongeveer vier weken voor de daadwerkelijke dag van verhuis reeds te beginnen met alles in te pakken en eventueel kleine stukken te verhuizen. Ook het uit elkaar halen van meubelen die je niet direct meer nodig hebt op voorhand kan je heel veel tijd en moeite besparen.
- Zorg voor een goede organisatie. Efficiënt verhuizen gebeurt niet alleen bij de oude woning, maar ook in het nieuwe huis. Om er zeker van te zijn dat je geen tijd verliest is het dan ook altijd aan te raden om kamer per kamer in te pakken. Zorg er bovendien voor dat alle dozen die volledig zijn gevuld goed zijn afgesloten en voorzien zijn van een label. In het meest ideale geval worden er lijstjes gemaakt per doos met de exacte inhoud waardoor je ten allen tijde precies weet wat van je inboedel zich waar bevindt. Een goede organisatie kan je in ieder geval zeer veel tijd besparen.
- Opmetingen uitvoeren. Het is altijd interessant om de openingen in jouw huis (zowel in het oude als in het nieuwe) op te meten. Dit zorgt er voor dat je een goed beeld krijgt van alles dat uit elkaar moet worden gehaald en alles wat in één stuk door de deuropening kan. Ook dit zorgt er voor dat je op de dag van verhuis niet geconfronteerd wordt met vervelende problemen die je heel veel tijd kunnen kosten. Bovendien zijn meubelen die uit elkaar zijn gehaald eenvoudiger te verhuizen en is de kans op schade aanzienlijk kleiner.
- Verhuis niet in het weekend. Vanuit praktisch oogpunt is verhuizen in het weekend bijzonder aantrekkelijk. Er is veel minder verkeer op de weg en bovendien hoef je ook geen vrij te vragen aan je baas. Op financieel vlak is verhuizen in het weekend echter een stuk minder interessant. Indien je er voor kiest om te verhuizen op zaterdag of zondag en je een beroep doet op een verhuisbedrijf, dan dien je immers rekening te houden met een zeer aanzienlijke meerprijs. Wanneer je er voor hebt gekozen om te verhuizen samen met vrienden en familie en zij vinden het geen probleem om hun vrije dag in het weekend op te offeren is er uiteraard geen vuiltje aan de lucht.
- Pak brandbare goederen niet in. Bij verschillende verhuizen is gebleken dat het geen goed idee is om brandbare of licht ontvlambare vloeistoffen in te pakken. Het is dan ook aan te raden om deze gewoon los in de verhuiswagen te leggen. Verschillen op vlak van temperatuur, maar ook voor wat de druk betreft kunnen er immers voor zorgen dat er lekkage ontstaat. In verschillende, extra gevallen kunnen ze zelfs een heuse explosie veroorzaken. Wanneer je er toch voor kiest om deze spullen in te pakken en ze verwonden tijdens de verhuis mensen, dan ben jij daar voor aansprakelijk. Dit is dan ook zeker en vast iets om rekening mee te houden.
- Regel opvang voor kinderen en huisdieren. Kinderen of huisdieren en verhuizen is een combinatie die alles behalve ideaal blijkt te zijn. Omwille van deze reden en om je kinderen of huisdieren de stress van een verhuis te besparen is het dan ook altijd interessant om een tijdelijke opvang te voorzien. Op deze manier heb je op de dag van verhuis geen omkijken naar je viervoeter of naar je kleine spruit en kan je in alle rust en op zo efficiënt mogelijke wijze verhuizen.
- Voorzie een pakketje voor de verhuisdag. Tot slot nog een laatste belangrijke tip voor op de verhuisdag. Veel mensen houden er geen rekening mee, maar het is perfect mogelijk dat je op de dag van verhuis nood hebt aan een aantal spulletjes. Denk hierbij onder andere aan medicijnen die je bijvoorbeeld moet opnemen. Vooral het aanbreken van de dag van verhuis is het daarom altijd belangrijk om een klein pakketje samen te stellen waar je de dag mee door kan komen. Voor veel mensen is het van cruciaal belang dat ze hun medicijnen op tijd innemen waardoor deze in een apart tasje stoppen alvast geen overbodige luxe is. Hetzelfde geldt ook voor mogelijke spulletjes voor de kinderen, eventueel eten en ga zo maar door.
- NIET IN DE ZOMER Als je besluit zelf te verhuizen is het niet verstandig om dit in de zomer te doen. Het is veel te warm op je spullen op en neer te sjouwen.
- NUMMEREN Geef elke doos een nummer. Duid aan naar welke kamer de doos moet worden gebracht. Maak per kamer een lijst van de dozen en noteer ook het totaal aantal dozen. Het is een goed idee om wat ruimte op de lijst vrij te laten voor eventuele opmerkingen en vermelding van waardevolle spullen.
- BELANGRIJKE DETAILS Wasmachine alleen verhuizen met vastgezette trommel. Kleine planten bij elkaar in een verhuisdoos zetten. Hou belangrijke papieren in de handbagage.
- VULMATERIAAL Vul onvolledige dozen met vulmateriaal, zodat de inhoud van de doos niet kan verschuiven. Zorg ervoor dat je voldoende vulmateriaal hebt.
- ORDE Sluit alle dozen goed en kleef ze dicht. Zorg ervoor dat de dozen het gewicht kunnen dragen. Stop zwaardere spullen onderaan in een doos en lichtere spullen bovenin. Probeer de dozen niet te zwaar te maken (maximaal 20 kilo), dit vergemakkelijkt het verhuizen. Een vuistregel: hoe zwaarder de voorwerpen, hoe kleiner de doos moet zijn.
- BUREAULADEN Stop hier niet te veel in, want dat kan schade veroorzaken. Verwijder breekbare voorwerpen en voorwerpen die kunnen lekken. Doe kastjes op slot en hou sleutel in de handbagage.
- GLAS EN SERVIES Wikkel glaswerk, kopjes en borden apart in papier en stop ze in (kleine) dozen. Gebruik kleren of handdoeken om ze in tegen schokken te beschermen. De zwaardere spullen (borden) moeten onderaan in de doos. Rol tafelzilver in keukenrolpapier. Zet flessen altijd rechtop in verhuisdozen en pak geen scherpe dingen bij kwetsbare zaken. Geef op de dozen aan dat er breekbare spullen in zitten.
- LAMPEN Verwijder gloeilamp en lampenkap. Rol het snoer op. Gebruik geen krantenpapier maar keukenrol om de lampenkap in te wikkelen. Plaats de lampenkap rechtop in de doos. Decoratieve knoppen en dergelijke plak je vast aan de binnenkant van de doos waar de lampenkap inzit.
- KLEDEN EN GORDIJNEN Verpak kostbare kleden in nette dozen. Gordijnen, dekens en kleding kunnen ook goed in plastic zakken. Kleding kun je zo uit de kast in garderobedozen hangen.
- MEDICIJNEN Plak de doosjes met plakband dicht. Steek ze in kleine dozen. Als je medicijnen nodig hebt, moet je het nodige apart houden voor de verhuisdag.
- SPIEGELS EN SCHILDERIJEN Pak spiegels, lijsten en schilderijen in en plaats ze op hun kant in zware, degelijke dozen. Spiegels, fotolijsten en schilderijen en andere breekbare spullen voorzichtig inpakken.
- PC, VIDEO EN HIFI Verpak waardevolle elektronische apparaten in hun originele verpakking als je deze nog hebt. Gebruik anders dozen en doe hier beschermende vulling in. Wikkel een deken of laken om het voorwerp en plaats het in de doos. Doe extra vulling in de doos zodat computer /videorecorder vast zit. Pak snoeren apart in en geef aan waarvoor ze dienen. Doe ze in een plastic zak.
- WIJZIG OP TIJD JE ADRES Het is van belang om jouw nieuwe adres op tijd te wijzigen zodat post niet naar het oude adres wordt gestuurd.
- MAAK GEBRUIK VAN EVENTUELE VERGOEDINGEN In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een bepaalde regeling. Zo kun je, als je uitkering ontvangt, in aanmerking komen voor een bijzondere bijstand. Ook kan het mogelijk zijn om een verhuiskostenvergoeding van je werkgever te ontvangen.
- PLANNEN, PLANNEN, PLANNEN De planning van een verhuizing is erg belangrijk. Voor een overzicht ga je naar de pagina: verhuizing plannen.
- NIETS VERGETEN? → CHECKLIST Niets is zo erg als dat je op het laatste moment erachter komt dat je iets bent vergeten. Gebruik onze checklist, print hem uit en vink aan wat je al hebt gedaan en ontdek wat je nog moet doen.
- LAATSTE TIP Misschien wel de belangrijkste tip die we je mee kunnen geven is om je tijd te nemen. Je kunt zelf verhuizen of de verhuizing uitbesteden. Het is verstandig om beide opties goed te vergelijken. In veel gevallen kan uitbesteden zelfs een betere optie zijn. Bij ons kun je meerdere verhuizers uit eigen regio vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel zult betalen voor jouw verhuizing, of je de verhuizing nu uitbesteedt of zelf verhuist. Bovendien kun je vrijblijvend advies ontvangen van een expert als je vragen hebt.
Video tips verhuizing
Als afsluiting nog een aantal praktische tips in de onderstaande video die we graag met je delen (helaas wel Engels).