Huis en tuin inrichten tips

Voor veel mensen staat het betrekken van een nieuw huis gelijk aan een nieuw begin. Je wil helemaal opnieuw beginnen en je hebt een hoofd vol ideeën om je huis en tuin te gaan inrichten. Voordat je naar de woonwinkel gaat en in het wilde weg spullen gaat inslaan is het een heel goed idee om je eerst te oriënteren. We geven je wat tips voor het inrichten van je huis en je tuin.

Wat is je budget

Voordat je ook maar iets gaat aanschaffen voor in je huis en je tuin is het heel verstandig om eens naar je bankrekening te kijken. Na een verhuizing heeft niet iedereen een even hoog budget beschikbaar om spullen te gaan kopen voor zijn huis en tuin. Kijk dan ook goed hoeveel je te besteden hebt, en hoeveel je uit wil geven aan spullen en aan mankracht om alles te laten uitvoeren. Wanneer je geen tijd hebt om uren in je tuin te gaan staan spitten of om te gaan klussen in je huis kan je dat namelijk maar beter uitbesteden.

De belangrijkste zaken eerst

Doe eerst de belangrijkste zaken bij de inrichting van je huis en je tuin. Is je tuin nog een grote woestenij, laat dan eerst een pad en een terras aanleggen voordat je verder gaat met inrichten. Is je huis nog helemaal met het oude behang en vloerbedekking van de oude bewoners ingericht; pak dat dan als eerste aan. De meubels zijn van later orde bij het inrichten van je huis en tuin. Je moet eerst zorgen voor een goede basis; dat zorgt ervoor dat je weet hoeveel je te besteden hebt voor de overige zaken. Kies voor een inrichting van je tuin met neutrale materialen die niet al teveel bij een trend horen. Hetzelfde doe je bij de inrichting van je huis. Het voorkomt dat je over een jaar of wat opnieuw kan gaan beginnen omdat je inrichting gedateerd is.

Voor meer inspiratie ga je naar Interior Insider.

Maak een plattegrond

Ben je klaar met de eerste zaken, dan is het goed om een plattegrond te maken. Pak je huis en tuin ruimte voor ruimte aan, en meet het grondoppervlak op. Vervolgens heb je een idee waar jij je meubels en tuinspullen kan gaan neerzetten. Teken dit in op de plattegrond en kijk na of het haalbaar is. Kijk dan ook gelijk wat voor spullen die je al had nog gebruikt kunnen worden bij de inrichting. Je zal dan ook zien wat er nog bijgekocht moet gaan worden. Ook spullen in je tuin kunnen soms worden hergebruikt; je zal echt niet alles nieuw hoeven te kopen in het tuincentrum.

Wees creatief met wat je hebt

In veel gevallen zijn de spullen die je had in je oude huis nog in een prima staat, alleen de kleur is gedateerd geraakt. Investeer in dat geval in een paar spuitbussen verf in een modieuze kleur en spuit je oude meubilair in een geschikte nieuwe kleur voor je huis. Ben je niet zo’n ster met de spuitbus verf, dan kan je dit ook nog overlaten aan iemand die er meer verstand van heeft. Het is altijd nog goedkoper dan al je meubels opnieuw aan te schaffen.

Als je van retro of industrieel houdt

Gaat jouw voorkeur voor spullen in je huis of tuin uit naar retro of industrieel; ga dan eens goedkoop winkelen in de plaatselijke kringloopwinkel. Ook hier moet je in je achterhoofd houden; ga niet uit van een lelijke kleur; alles wat je koopt kan worden overgespoten of opnieuw worden bekleed en je bent ook dan altijd nog goedkoper uit dan wanneer je alle retro en industriële spullen in de winkel moet gaan kopen. Laat spullen bezorgen door een kringloopwinkel wanneer je per ongeluk in je enthousiasme iets teveel hebt gekocht; voor een paar tientjes staat de vrachtwagen voor je deur om alles af te leveren.

Grootse plannen; schakel iemand in

Heb jij grotere plannen dan wat we zojuist beschreven, dan is het heel verstandig om de architect in te schakelen. Deze kan voor jou een mooie inrichting voor je huis en/of tuin bedenken en die met jou doornemen. Dit doet de architect aan de hand van jouw specifieke wensen en eisen bij de inrichting van een huis. Hij zal hier een bepaald uurtarief voor berekenen of een totaal tarief, afhankelijk van de afspraken die jullie samen maken. Hoeveel de architect berekent is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die moet worden ingericht en het aantal wensen wat jij hebt voor de inrichting. Het tarief wisselt enorm. Een kleine verbouwing ontwerpen kan tot een bedrag van 2500 euro terwijl een grootschalige inrichting van een huis en tuin kan oplopen tot wel 8750 euro.

Vraag offertes op

Ga je een huis of tuin inrichten en heb je hulp nodig, dan is het heel verstandig om offertes op te vragen. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan jou een voordeel oplopend tot wel 30 procent opleveren.


 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen verhuizen het liefst zelf in België. De vraag is of zelf verhuizen stukken goedkoper is dan uitbesteden. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers en ontdek het zelf. Door te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!