Nieuwe woonkamer nieuwe kijkafstand tv

Bij een verhuizing komt nogal wat kijken. Wanneer de stofwolken zijn opgetrokken en de spullen in het nieuwe huis staan is het tijd om op je gemak naar de tv te kijken. Dat is doorgaans het moment waarop mensen tot de conclusie komen dat de tv die in het oude huis zo prettig was in het nieuwe huis veel minder prettig en ontspannen te bekijken is. De reden is simpel. De tv in de oude woonkamer was qua afstand helemaal afgestemd op de inrichting van je huis. De tv in de nieuwe huiskamer zal op een heel andere afstand staan waardoor je niet meer prettig kan kijken. Het is dan ook zaak om dit goed onder de loep te nemen. Wat is de beste kijkafstand voor je tv?

Wat is de beste afstand tussen de zithoek en de tv

Het is het meest normale dat je zithoek aan de ene kant van de huiskamer staat terwijl de tv aan de andere kant van de huiskamer staat. Wanneer je opeens van een huiskamer met een breedte van 3 meter naar een breedte van 5 meter gaat kom je er achter dat de tv niet meer goed te zien valt. De ondertiteling is lastig te lezen, en het beeld is veel minder scherp geworden. Op dat moment is het goed om te meten wat de beste kijkafstand is voor een televisie. Je mag daarbij een bepaalde vuistregel aanhouden. Je neemt de afstand tussen de bank en de plek van de tv in centimeters. Dat aantal deel je door 2,4. Je krijgt als antwoord een indicatie voor een beelddiagonaal in centimeters berekend. Het zal natuurlijk niet zo zijn dat je een perfecte beeldmaat te zien krijgt, maar je mag de meest in de buurt liggende maat aannemen voor jouw televisie. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je een grotere of juist kleinere tv zult moeten aanschaffen na een verhuizing. We keken voor jou naar de maten die je mag aanhouden bij een nieuwe tv ten opzichte van de kijkafstand.

 

Kijkafstand Inchmaat
200 cm (2 meter) 81 cm /32 inch
250 cm (2,5 meter) 109 cm /43 inch
300 cm (3 meter) 124 cm /49 inch
350 cm (3,5 meter) 140 cm /55 inch
400 cm (4 meter) 165 cm /65 inch

 

  • Als je een ruime woonkamer hebt. Heb jij een ruime woonkamer die jou een kijkafstand van 4 meter biedt, dan kan je gerust een grote tv kopen. Zorg ervoor dat deze tegen de muur staat of hangt en zorg ervoor dat het geluid niet door de muur heen naar de buren kan trekken. Je houdt ze immers graag te vriend.
  • Als je een krappe woonkamer hebt. Heb jij een krappe woonkamer die jou een kijkafstand van 2 meter biedt of kijk je vooral tv in de slaapkamer, kies dan voor een tv met een inchmaat van 32 inch.

Wat is de beste manier om een tv te bevestigen

Flatscreen tv’s komen nog altijd op een voetsteun. Toch worden ze in de meeste huishoudens tegen de muur gehangen. Dat doe je omdat een tv op die manier de minste ruimte inneemt en hij bovendien het minste risico loopt om omver getrokken te worden door een kind. Dit heeft echter ook zo zijn nadelen. Een groot nadeel is het feit dat de speakers van de tv hun geluid door de muur heen zullen doorgeven naar de buren toe. Zij kunnen op die manier meegenieten van het geluid van jouw televisie. Je wil natuurlijk geen overlast bezorgen, dus zorg ervoor dat er altijd een afstand zit tussen jouw tv en de muur. Die beste manier is door het bevestigen van een beugel waardoor je de tv een stukje naar voren kan trekken. Op die manier trekt geluid minder snel door de muur en kan je bovendien de kijkhoek beter instellen.

Is groter altijd beter

Heb je een grote huiskamer, dan zou je dus gemakkelijk kunnen denken dat groter ook automatisch beter is. Voor je ogen is dat zo, maar houd er rekening mee dat kleine kinderen wel heel dicht bovenop de tv kunnen gaan staan. Wanneer je kinderen hebt is het dus wellicht handiger om een kleinere maat tv aan te houden tot ze groot genoeg zijn om op afstand naar de tv te kijken. Mocht je na het lezen van dit stukje toch een grotere (of juist kleinere) tv willen kopen, dan is het goed om onderstaand stukje nog even te lezen.

 

Wat wil je kopen Prijs vanaf Prijs tot
Smart Tv 23-25 inch (slaapkamer tv) 219 euro 260 euro
Smart Tv 29-32 inch 269 euro 1299 euro
Smart Tv 39-40 inch 579 euro 1399 euro
Smart Tv 41-46 inch 399 euro 999 euro
Smart Tv 47-50 inch 499 euro 1799 euro
Smart Tv 51-55 inch 799 euro 2499 euro
Smart Tv 56-60 inch 999 euro 1599 euro
Smart Tv 61 -70 inch 1066 euro 4299 euro

Vraag offertes op

Wil je een nieuwe tv kopen of een bestaande tv laten monteren tegen de muur, dan is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op die je kan vergelijken. Jij kan er je voordeel mee doen en dat kan behoorlijk oplopen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen verhuizen het liefst zelf in België. De vraag is of zelf verhuizen stukken goedkoper is dan uitbesteden. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers en ontdek het zelf. Door te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!