Verhuisvergoeding

Een verhuisvergoeding is een speciale vergoeding die wordt toegekend wanneer iemand min of meer genoodzaakt is om te verhuizen. Het kan hierbij gaan om een verhuis met een zakelijk karakter, bijvoorbeeld wanneer iemand op een andere locatie moet gaan werken, maar ook voor consumenten kan er een gedwongen verhuis noodzakelijk zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld plots over een handicap beschikken waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen wonen of moeten misschien verhuizen vanwege grootschalige werkzaamheden aan hun huurwoning. In al deze gevallen kan men gelukkig rekenen op een tegemoetkoming in de kosten die gemaakt dienen te worden. Zo wordt de impact van een noodzakelijke verhuis op de financiële situatie van deze mensen of gezinnen zo beperkt mogelijk gehouden.

Wanneer recht op verhuisvergoeding?

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat er vandaag de dag verschillende soorten verhuisvergoedingen bestaan. Een dergelijke verhuisvergoeding kan je krijgen in verschillende situaties, namelijk:

  • Bij een (verplichte) verhuis vanwege een nieuwe baan of overplaatsing.
  • Bij een sloop of renovatie van de bestaande woning.
  • Bij een gedwongen (tijdelijke) verhuis door de gemeente.
  • Door een verhuis naar een aangepaste woning vanwege een handicap.
  • Wanneer je in de bijstand woont.

Het verkrijgen van een verhuisvergoeding is uiteraard gereglementeerd. Het al dan niet toegekend krijgen van een verhuisvergoeding is dan ook steeds verbonden aan verschillende voorwaarden. Of deze nu toegekend wordt door de werkgever, door de verhuurder van een woning of door de gemeente maakt op dat vlak eigenlijk geen enkel verschil.

Zakelijke verhuisvergoeding

We onderscheiden in ieder geval de zakelijke van de particuliere verhuisvergoeding. Een zakelijke verhuisvergoeding wordt toegekend op het ogenblik dat je verplicht bent om te verhuizen vanwege professionele doeleinden. Een overplaatsing naar een andere tak van het bedrijf of gewoon een verandering van werk kan een verhuis rechtvaardigen. In dit geval kan de werkgever een verhuisvergoeding toekennen, maar uitsluitend wanneer je binnen de 2 jaar na benoeming verhuist en indien je op minder dan 10 kilometer van het bedrijf in kwestie gaat wonen. Bovendien is de verhuisvergoeding uiteraard beperkt, namelijk tot een bedrag van 7.750 euro.

Verhuisvergoeding huurbaas

Wanneer je een huurovereenkomst hebt en deze door de eigenaar van de woning wordt opgezegd vanwege een sloping of renovatie kan je eveneens recht hebben op een verhuisvergoeding. Dit geldt ook in het geval er werkzaamheden worden uitgevoerd, maar de huurovereenkomst alsnog wordt doorgezet. In dit geval heb je recht op een minimale vergoeding van 5.520 euro. Deze kosten dienen gemaakt te worden voor de inrichting en verhuis op zich en dienen dus niet voor onderhoudswerkzaamheden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen verhuizen het liefst zelf in België. De vraag is of zelf verhuizen stukken goedkoper is dan uitbesteden. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers en ontdek het zelf. Door te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!