Verhuizen met jonge kinderen

De meest gehoorde reden waarom gezinnen met jonge kinderen gaan verhuizen is het tekort aan leefruimte in een huis. Kinderen die opgroeien hebben nu eenmaal meer ruimte nodig dan een stel zonder kinderen. Op het moment dat je gaat verhuizen is dat voor jou al behoorlijk ingrijpend. De impact op een jong kind wordt nogal eens vergeten. We keken naar een aantal zaken waar je aan moet denken wanneer je gaat verhuizen met jonge kinderen.

Kom niet te snel met het nieuws

Voor jou is een verhuizing iets wat je al maanden van tevoren kan gaan plannen. Je zoekt eerst naar een geschikt ander huis waarna er een wachttijd komt. Je weet immers nog niet of het huis wat jullie op het oog hebben ook echt haalbaar is. Pas na een poos heb je uitsluitsel en kan je zelf aan de verhuizing gaan werken. Dat is nog niet het moment om het aan de kinderen te vertellen. Die hebben behoefte aan zekerheid. Ze willen zien waar ze naartoe gaan, en wanneer dat zal gebeuren. Een paar weken vooraf is snel genoeg. Maanden wachttijd kan een kind niet overzien.

Wat is verhuizen eigenlijk

Voor een klein kind kan je het beter inzichtelijk maken wat verhuizen is. Daarom is het goed om een boek te lezen met jouw kind over een verhuizing. Vertel wat het betekent en dat het helemaal niet zo vreselijk is als het voor een klein kind lijkt. Vertel jouw kind dat het een nieuwe kamer krijgt, en (wellicht) een tuin. Vertel ook dat er kinderen in de buurt wonen waarmee je kind vriendjes kan worden. Zo wordt het voor een kind wat concreter.

Kijk eens rond bij het nieuwe huis

Voor de daadwerkelijke verhuizing is het een goed idee om met je kind te kijken in de omgeving van het nieuwe huis. Waar is de nieuwe school of peuterspeelzaal, waar zit de winkel om boodschappen te doen en waar is de speeltuin? Het zijn zaken die voor jouw kind helpen om vertrouwd te raken. Ook het nieuwe huis zelf is leuk om samen te bekijken. Het is voor een kind fijn om te weten wat zijn of haar kamer wordt.

Vertel het aan de omgeving

Gaat je kind al naar een peuterspeelzaal of naar school, licht die dan op tijd in. Er kan een afscheidsfeestje worden georganiseerd en je kind kan trakteren op de laatste dag op de oude plek. Zeg ook gedag aan de buren en buurkinderen met je kind. Dat geeft jouw kind zekerheid dat iedereen weet waar het woont. Geef aan vriendjes adresgegevens of een telefoonnummer door van het nieuwe huis. Zo kan er nog eens iemand komen spelen.

Richt samen de nieuwe kamer in

Is je kind al wat ouder, dan weet het vast wel te vertellen welke kleur er op de nieuwe muren moet komen te zitten en welke gordijnen er voor de ramen moeten komen. Het kan geen kwaad om samen te kijken bij het kiezen van verf, behang en gordijnen. Jouw kind krijgt op die manier inspraak in de nieuwe kamer. Samen de kamer inrichten is leuk, en het geeft jouw kind het idee dat het grip heeft op de situatie.

 

Laat je kind helpen bij de verhuizing

Hoewel de meeste spullen van je kind al in een doos gaan kan het geen kwaad om je kind wat spulletjes die van grote waarde zijn in een rugzakje te laten pakken. Zo kan jouw kind wat zaken meenemen naar het nieuwe huis, en na de verhuizing heeft het die spulletjes ook gelijk bij de hand. Zorg ervoor dat je kind tijdens de verhuizing – als het meegaat op de dag waarop de spullen overgaan – door een bekend persoon wordt opgevangen. Je wil niet dat jouw kind hysterisch gaat huilen, of zich bezeert doordat het een verhuizer voor de voeten loopt.

Koop niet alles nieuw

De neiging is groot om bij een verhuizing gelijk een nieuw bed voor je kind te kopen en nieuwe meubels uit te kiezen. Doe dit echter niet. Jouw kind heeft het nodig dat er in het nieuwe huis vertrouwde spullen om hem of haar heen staan in de nieuwe kamer. Een groter bed kan je achteraf altijd nog samen gaan uitzoeken.

Besteed oprechte aandacht aan jouw kind

Hoe goed de voorbereidingen ook mogen zijn, een verhuizing hakt erin bij een kind. Het is dan ook een goed idee om oprecht aandacht te besteden aan je kind tijdens de verhuizing. Toon begrip, praat over verdriet, en bied je kind snel een stabiele omgeving om in te wonen.

Hoeveel kost een verhuizing

Een verhuizing brengt nogal wat kosten met zich mee. Denk maar dat je met kleine kinderen tussen de 70 en 90 dozen met spullen zal moeten verhuizen. Dat brengt je op een volgend kostenplaatje:

 

Welk onderdeel van de verhuizing Omschrijving Per welke eenheid bereken je de prijs Totale prijs per stuk
Verhuisdozen kopen Verhuisdozen, per stuk berekend. Ga uit van ongeveer 85 dozen voor je totale huishouden Per stuk Tussen 1,50 en 2 euro
Verhuiswagen Verhuiswagen laten rijden met één verhuizer Per uur Tussen 65 en 75 euro

 

Vraag offertes op

Ga je verhuizen, dan is het goed om van tevoren te weten hoeveel het zal gaan kosten. Het is dan ook verstandig om van tevoren offertes op te vragen. Die kan je met elkaar vergelijken om op die manier tot de beste keuze voor een verhuisbedrijf te komen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je offertes op.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen verhuizen het liefst zelf in België. De vraag is of zelf verhuizen stukken goedkoper is dan uitbesteden. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers en ontdek het zelf. Door te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!