Informatie van A tot Z over een verhuis
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je moet zien rond te komen met een beperkt inkomen is het niet zo eenvoudig om zomaar een gewone woning te huren. In het bijzonder wanneer je in of nabij een stad zit liggen de huurprijzen immers bijzonder hoog. In bepaalde gevallen kan je evenwel een beroep doen op een sociale huurwoning. Een dergelijke woning kan over een netto huurprijs beschikken van 710,68 euro (actuele prijs 2015). Om er voor te zorgen dat iedereen die er nood aan heeft aanspraak kan maken op een sociale huurwoning zijn er tussen gemeenten en woningcoöperaties speciale afspraken gemaakt. Let wel, om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning dien je aan een reeks voorwaarden te voldoen.

Voorwaarden verhuizen sociale huurwoning

Vooraleer je in aanmerking komt om te kunnen verhuizen naar een sociale huurwoning zijn er enkele voorwaarden waaraan je dient te voldoen. In eerste instantie moet je bijvoorbeeld ingeschreven staan als woningzoekende op WoningNet. Deze website houdt een overzicht bij van alle personen die graag hun intrek zouden willen nemen in een sociale huurwoning. Let op, hierbij dien je altijd de regio te vermelden. Vooraleer je aan te melden is het evenwel misschien interessant om even je financiële situatie in detail te bekijken. Een sociale huurwoning wordt namelijk uitsluitend toegekend aan huishoudens waarvan het gezamenlijk inkomen (indien van toepassing) niet meer bedraagt dan 34.911 euro op jaarbasis.

In bepaalde gevallen kan er een uitzondering worden gemaakt voor huishoudens die een inkomen hebben op jaarbasis van tussen de 34.911 en 44.659 euro. Ook zij kunnen immers in aanmerking komen voor een beperkt deel van het aanbod op de sociale huurwoning markt. Let op, dit aanbod is doorgaans zeer beperkt waardoor de wachttijd behoorlijk hoog kan uitvallen.

Wachttijden huurwoningen

Het is een feit dat de laatste jaren de vraag naar het huren van een sociale woning aanzienlijk is toegenomen. De wachttijd ligt dan ook doorgaans veel hoger dan vroeger, vooral in populaire regio’s. Afhankelijk van de locatie waar je bijvoorbeeld een sociale woning in de regio Utrecht wenst te huren kan de wachttijd oplopen van 3 tot zomaar even 10 jaar. Bovenstaande wachttijden zijn evenwel niet voor iedereen van toepassing. In bepaalde gevallen kan er namelijk sprake zijn van urgentie. In dat geval kan het gebeuren dat je dossier bovenaan de wachtlijst wordt geplaatst. Hierdoor kan je op relatief korte termijn alsnog verhuizen naar een sociale huurwoning. Diverse instanties bepalen of je situatie al dan niet urgent is. Voor Utrecht is dit bijvoorbeeld in handen van Het Vierde Huis.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?