Verhuizen tandarts

Het kan om meerdere redenen zijn dat jij van tandarts gaat veranderen. De meest gekozen reden is wel dat mensen gaan verhuizen naar een andere woonplaats terwijl ze liever een tandarts hebben die bij hun in de buurt gevestigd zit. Jouw reden kan natuurlijk ook een heel andere zijn. Ontevredenheid bijvoorbeeld over een tandarts of een oudgediende tandarts die met pensioen gaat; het zijn allemaal redenen waarom mensen naar een andere tandarts gaan.

Hulp bij het veranderen van tandarts

Kom jij straks in een andere woonplaats te wonen, dan ben je doorgaans niet bekend met de tandartsen in die plaats. Het is dan ook een goed idee om hulp in te roepen bij jouw nieuwe keuze voor een tandarts. Die hulp kan je het beste inroepen bij jouw zorgverzekeraar. Dat heeft meerdere redenen. Een goede reden is het feit of men wel zaken doet met een bepaalde tandarts. Daarvoor voert een zorgverzekeraar een kwaliteitscontrole uit. Niet elke tandarts wordt zomaar gecontracteerd door de verzekeraar. Een verzekeraar heeft op zijn website een lijst staan van tandartsen in een bepaalde plaats waarmee men zaken doet; de gecontracteerde tandartsen. Wanneer je een zorgcoach hebt bij een zorgverzekeraar kan je daar ook een beroep op doen. Op deze manier worden zaken snel geregeld zonder dat er voor jou extra kosten aan te pas komen. Een zorgcoach zit vaak bij de premie inbegrepen.

Beoordeel zelf je nieuwe tandarts

Een tandarts kiezen is iets wat je niet zomaar doet. Niet elke tandarts is even vakkundig en netjes in zijn werk. Je kan zelf al flink wat voorwerk doen voor je naar een bepaalde tandarts toe gaat. Dat doe je door bijvoorbeeld te kijken op een website als Zorgwijzer. Daar vind je alle tandartsen in een bepaalde woonplaats inclusief de beoordelingen door hun patiënten. Lees ze goed door en maak daarna een weloverwogen keuze. Liever een goede tandarts een paar kilometer verderop dan een matige tandarts bij je om de hoek. Je zal er toch voor een langere tijd mee moeten doen.

Hoe ga je te werk bij het veranderen van tandarts

Ga je van tandarts veranderen dan is het advies; gooi nooit je oude schoenen weg voor je nieuwe hebt. Wat we bedoelen te zeggen is; ga niet klakkeloos opzeggen bij je oude tandarts. Zorg ervoor dat je een nieuwe tandarts hebt gevonden in een praktijk waarin men nog patiënten accepteert. Ook dit is namelijk nogal eens een punt van discussie; zit een praktijk vol, dan kan de tandarts geen nieuwe patiënten erbij behandelen. Dat is een keuze die de tandarts zelf zal maken. Zijn jouw gegevens achtergelaten bij de nieuwe tandarts, dan zal deze jouw naam, adres en telefoonnummer noteren. Wanneer je vervolgens voor de eerste keer naar een nieuwe tandarts toe gaat zal deze jouw indentiteitsbewijs en verzekeringspasje willen zien. De wijziging van tandarts hoef je niet aan je verzekeraar door te geven.

 

Uitschrijven bij je vorige tandarts

Ga je naar een nieuwe tandarts toe, dan zal je aan je oude tandarts moeten laten weten wat de reden is van jouw vertrek. Je hebt dan de keuze uit ontevredenheid of een verhuizing. Vervolgens moet je laten weten wat het moment is waarop je overstapt. Dat kan natuurlijk per direct zijn in geval van ontevredenheid, maar dat kan ook zijn op termijn van een paar dagen of een aantal maanden. Het ligt er maar net aan wanneer je de diensten van je nieuwe tandarts nodig gaat hebben. Als laatste zal je de gegevens van je nieuwe tandarts moeten doorgeven. Dat doe je via de naam en een (mail)adres van de nieuwe tandarts.

Hoe wordt een dossier overgedragen

Wanneer alle bovenstaande zaken zijn geregeld zal jouw nieuwe tandarts moeten overgaan tot het doorsturen van jouw dossier naar de nieuwe tandarts. Dat kan hij doen op meerdere manieren. Hierbij zal de oude tandarts rekening moeten houden met de wet op de bescherming van de persoonsgegevens. Dat heeft zijn invloed op de manier waarop een contract kan worden overgedragen.

  • Persoonlijk overdragen van het dossier. Dit gebeurt wanneer de oude en de nieuwe tandarts met elkaar een goede verstandhouding hebben. Met name oudere tandartsen of twee tandartsen in één praktijk hanteren deze werkwijze.
  • Het dossier op aangetekende wijze versturen per post. Dit is de enige officieel toegestane handelingswijze volgens de wet bescherming persoonsgegevens. De overdracht vindt op beschermde wijze plaats.
  • Het dossier op veilige manier via internet versturen. Heeft een tandarts een digitaal dossier van jou, dan kan dit ook via een beveiligd kanaal online worden verstuurd. Denk bijvoorbeeld aan een online medisch dossier. Ook gebruiken tandartsen vaak een portaal waarvan ze gebruik maken voor dit soort diensten.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen verhuizen het liefst zelf in België. De vraag is of zelf verhuizen stukken goedkoper is dan uitbesteden. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers en ontdek het zelf. Door te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!