Verhuizen voor akte

Wanneer je reeds eigenaar bent van een woning, maar je een nieuw huis wenst aan te kopen zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Veel mensen houden er bijvoorbeeld na het tekenen van de compromis geen rekening mee dat de akte binnen de drie maanden dient te worden verleden. Wanneer dit niet gebeurt, kan de compromis komen te vervallen met alle gevolgen van dien. Uiteraard zit daarnaast niemand er op te wachten om extra kosten te betalen, maar je zal op een bepaald ogenblik toch moeten gaan verhuizen en dat kan niet wanneer de akte van de aangekochte woning nog niet is verleden. Zorg er dan ook steeds voor dat deze eerst komt te verlijden, verhuis al je hebben en houden naar de nieuwe woonst en laat dan pas de akte verlijden van je inmiddels oude woning.

Verhuizen voor akte verplicht of niet?

Voor veel mensen komt bovenstaande niet goed uit omdat ze tijdelijk te maken krijgen met dubbele kosten. Er zullen immers nog kosten aangerekend worden voor het oude huis, maar ook de nieuwe woonst zal reeds bepaalde kosten genereren welke je moet betalen. Veel mensen die moeten verhuizen stillen zich omwille van deze reden dan ook de vraag of ze verplicht zijn om te verhuizen voor het verlijden van de akte of niet. Wel, in principe is dat afhankelijk van de bepalingen die zijn opgenomen in de compromis. In het merendeel van de gevallen staat in dit document het volgende te lezen; “De verkoper verklaart dat de bij deze verkochte goederen vrij zullen zijn van alle gebruik uiterlijk bij verlijden van de notariële akte binnen de drie maanden.” Met andere woorden, je bent in dit geval wel degelijk verplicht om de woonst te hebben verlaten bij het verlijden van de akte.

Ideale oplossing

Het spreekt voor zich dat er op bovenstaande situatie steeds een uitzondering kan worden gemaakt, maar dan ben je afhankelijk van de goodwill van de nieuwe eigenaars. Indien er kan worden afgesproken dat de woning nog een bepaald aantal dagen beschikbaar blijft voor jou als voormalige eigenaar dan is dat uiteraard mooi meegenomen. Let wel, in deze situatie zal er waarschijnlijk ook een bepaalde compensatie door jou gegeven moeten worden.

Waar moet je rekening houden met een verhuizing?

Zoals je al wel hebt gezien komt er veel kijken bij een verhuizing. Verhuizenkunjezelf.nl is in het leven geroepen om jou te helpen met jouw verhuizing. Weet waar je op moet letten en maak zeker gebruik van de volgende mogelijkheden:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen verhuizen het liefst zelf in België. De vraag is of zelf verhuizen stukken goedkoper is dan uitbesteden. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers en ontdek het zelf. Door te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!