Jurisprudentie verhuizen na scheiding

Ben je van plan om te verhuizen na een scheiding? In dat geval wordt de situatie zomaar nog een beetje complexer. De manier waarop de verhuizing precies zal verlopen, zal in ieder geval grotendeels afhankelijk zijn van de bekomen onderlinge overeenkomst. Wie krijgt bijvoorbeeld welk deel van de inboedel, blijft er iemand in het oorspronkelijke huis wonen en ga zo maar door. Ook op vlak van kinderen dient er nog rekening te worden gehouden met enkele wettelijke bepalingen.

Verhuizen met kinderen

Het is steeds belangrijk om er rekening mee te houden dat je voormalige partner de mogelijkheid heeft om een verhuizing een halt toe te roepen wanneer er een kind in het spel is. In het merendeel van de gevallen komt het echter zo ver niet, maar soms wordt toch een rechter ingeschakeld om het geschil op te lossen. Deze rechter zal dan bepalen in welke mate de verhuizing al dan niet is gerechtvaardigd. De kans dat een verhuizing in eigen land wordt goedgekeurd is wat dat betreft veel groter dan een verhuizing naar een land aan het andere eind van de wereld. In ieder geval is dit beslist een punt waar je als één van beide partners rekening mee dient te houden. Lees ook: verhuizen met kinderen.

Wanneer kan verhuizen worden toegestaan?

Bovenstaande wil uiteraard niet zeggen dat je ex partner je zomaar kan boycotten om te verhuizen, zelfs niet wanneer jullie samen kinderen hebben. De rechter houdt wat dat betreft immers steeds rekening met verschillende factoren, namelijk:

  • Vormt de afstand van de nieuwe woonst voor de ex partner echt een bezwaar?
  • Is de verhuizing noodgedwongen vanwege bijvoorbeeld een nieuwe baan?
  • Kan er onderling een betere overeenkomst worden gemaakt voor beide partijen?

Afhankelijk van de antwoorden die worden gegeven op bovenstaande vragen kan het wel degelijk worden toegestaan om te verhuizen, zelfs wanneer je samen met je voormalige partner kinderen hebt.

Meer informatie:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen verhuizen het liefst zelf in België. De vraag is of zelf verhuizen stukken goedkoper is dan uitbesteden. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers en ontdek het zelf. Door te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!